Slepičí polévka s drobenkou

Tarhana čorba

Bosna a Hercegovina

Ingredience:

250 g slepičího nebo kuřecího masa
 150 g polévkové lžíce
1 vejce a 1 žloutek
 100 g polohrubé mouky
 50 g másla
 1 lžička rajčatového protlaku
 sůl
mletý bílý pepř
2 lžíce kysané smetany
 svazeček petrželové natě
 citronová šťáva
 1,5 l vody

Příprava:

1) Maso a zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.

2) Vývar scedíme, maso nasekáme nadrobno.

3) Mouku smícháme s 1 vejcem, rajčatovým protlakem a trochou vody, osolíme a směs důkladně promneme mezi dlaněmi, aby vznikla drobenka.

4) Drobenku prosejeme, abychom odstranili přebytečnou mouku, a rozprostřeme na ubrus, aby trochu proschla.

5) Procezený vývar uvedeme do varu (můžeme do něho vrátit drobně pokrájenou zeleninu) a drobenku zavaříme.

6) Vaříme asi 15 minut, pak stáhneme z ohně.

7) Rozmícháme žloutek se smetanou, vmícháme do polévky, přidáme nasekanou petrželku a okyselíme citronovou šťávou. (Drobenku můžeme připravit také tak, že z uvedených součástí vypracujeme tuhé nudlové těsto, které nastrouháme na jemnějším struhadle. Drobenka – „tarhana“ – se dříve na venkově dělávala ve větším množství, sušila 3 – 4 dny na slunci a pak v plátěných pytlících uchovávala na zimu.)

 

Vytvořeno službou Webnode