Kyselá jehněčí polévka

Kisela janjeca čorba

Bosna a Hercegovina, Lika

Ingredience:

400 g jehněčího masa
 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, brukev, pastinák)
 1 menší cibule,
50 g kapusty
 2 stroužky česneku
5 zrnek černého pepře
 1 bobkový list
 svazeček petrželové natě
40 g rýže
0,5 dl kysané smetany
 šťáva z ¼ citronu
 1 – 2 žloutky
sůl
1 l vývaru nebo vody

Příprava:

1) Maso nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do vývaru nebo vody. 

2) Když se začne vařit, sebereme pěnu, přidáme na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu, celou cibuli a celé stroužky česneku, rozdrcený pepř, bobkový list, posolíme a uvaříme doměkka. 

5) Kapustu nakrájíme na nudličky, uvaříme ve slané vodě a scedíme. Polévku přecedíme, zeleninu a cibuli překrájíme na menší kousky,odstraníme česnek a bobkový list. 

6) Zvlášť uvaříme rýži a scedíme. 

7) Rozmícháme kysanou smetanu, citronovou šťávu a žloutky a pomalu vlijeme do horké polévky, přidáme maso, rýži, kapustu, kořenovou zeleninu, vše promícháme.

8) Nesmí se už vařit, aby se žloutky nesrazily.

9) Před podáváním přidáme jemně nasekanou petrželku. (Obdobnou polévku můžeme připravit i z drůbežího masa nebo drůbežích vnitřností.)

 

Vytvořeno službou Webnode